Bratstvo [Anđelići]


Rođenje: Datum nepoznat
Smrt: Datum nepoznat
Otac:Bratstvo [Rajkovići]

Napomene i beleške

U Petrovićima, u Oputnoj Rudini, dođe do boja između Rajkovića i Vlah a i tu pogibe šest neoženjenih i jedan oženjeni Rajković, od devetor o braće koliko ih je bilo. Dvojica preživele braće sa udovom Anđelijo m i njenom decom pobegoše iz Petrovića, bojeći se krvne osvete. Udov a Anđelija naseli se u Dubočanima i njeni sinovi dobiše prezime po maj ci Anđeliji - Anđelići.

Anđelići su poznate porodice u Hercegovini, posebno u bilećkom i trebi njskom kraju. Prema predanju, doselila su tri brata iz Crne Gore u Pet roviće (Banjani). Jednom prilikom, u svađi, ubili su Turčina - "pašali ju". Pose ovog ubistva Turci su uhvatili dvojicu braće, a treći je pob egao u Zupce. Tu je živeo nekoliko godina, a zatim prešao na Mosko. Na jzad se "pridvori uz Rizvanbegovića iz Trebinja, te ga ovaj nastani n a svome čitluku u Dubočanima". Slave Jovanjdan. Nekadašnja seoska opšt ina Anđelići u Rudinama dobila je ime po ovom bratstvu koje je bilo "d osta jako". Anđelići su bili nastanjeni i u Tulima (Zupci), ali su "zb og neke krvnine" otišli u Dubočane.

U istorijskim izvorima spominje se Šćepan (Ristov) Anđelić iz Dubočana . Imao je nadimak Topal kojeg je, kažu, dobio po svom đedu. Bio je "od ličan tufegdžija" (puškar). U hercegovačkom ustanku vršio je opravku o ružja, izrađivao puške kremenjače i jatagane. U svoje vreme bio je red ak puškar u Hercegovini. Tamnovao je u Aradu (Rumunija), a tamo je i u mro 1915. godine u 65. godini. Anđelići su živeli i u Dubljanima (Popovo). Kao predstavnik ovog sela , 1690. godine pominje se Komnen Anđelić. Stara su mostarska porodica . "Najstariji do sada uočeni i tačno datirani spomenik na pašinovačko m groblju potiče iz 1682. godine. To je nadgrobnik koji obeležava gro b Vukadina Anđelića".

ID: 47   Generated by GedTree on 18 Jul 2022

Ukoliko se na ovoj stranici nalaze Vaši lični podaci za koje želite da budu uklonjeni, molimo Vas da nas kontaktirate!


Imena Prezimena Kontakt Početak