Bratstvo [Anđelići]


Otac:Bratstvo [Rajkovići]

Napomene i beleške

U Petrovićima, u Oputnoj Rudini, dođe do boja između Rajkovića i Vlaha i tu pogibe šest neoženjenih i jedan oženjeni Rajković, od devetoro braće koliko ih je bilo. Dvojica preživele braće sa udovom Anđelijom i njenom decom pobegoše iz Petrovića, bojeći se krvne osvete. Udova Anđelija naseli se u Dubočanima i njeni sinovi dobiše prezime po majci Anđeliji - Anđelići.

Anđelići su poznate porodice u Hercegovini, posebno u bilećkom i trebinjskom kraju. Prema predanju, doselila su tri brata iz Crne Gore u Petroviće (Banjani). Jednom prilikom, u svađi, ubili su Turčina - "pašaliju". Pose ovog ubistva Turci su uhvatili dvojicu braće, a treći je pobegao u Zupce. Tu je živeo nekoliko godina, a zatim prešao na Mosko. Najzad se "pridvori uz Rizvanbegovića iz Trebinja, te ga ovaj nastani na svome čitluku u Dubočanima". Slave Jovanjdan. Nekadašnja seoska opština Anđelići u Rudinama dobila je ime po ovom bratstvu koje je bilo "dosta jako". Anđelići su bili nastanjeni i u Tulima (Zupci), ali su "zbog neke krvnine" otišli u Dubočane.

U istorijskim izvorima spominje se Šćepan (Ristov) Anđelić iz Dubočana. Imao je nadimak Topal kojeg je, kažu, dobio po svom đedu. Bio je "odličan tufegdžija" (puškar). U hercegovačkom ustanku vršio je opravku oružja, izrađivao puške kremenjače i jatagane. U svoje vreme bio je redak puškar u Hercegovini. Tamnovao je u Aradu (Rumunija), a tamo je i umro 1915. godine u 65. godini. Anđelići su živeli i u Dubljanima (Popovo). Kao predstavnik ovog sela, 1690. godine pominje se Komnen Anđelić. Stara su mostarska porodica. "Najstariji do sada uočeni i tačno datirani spomenik na pašinovačkom groblju potiče iz 1682. godine. To je nadgrobnik koji obeležava grob Vukadina Anđelića".

ID: 47   Generated by GedTree on 18 Nov 2018


Imena Prezimena Kontakt Početak