Rajkovići

 


Text Box:  Grb Rajkovića u ilirskom grbovnikuSmatra se da Mihići iz Gornjeg Hrasna, preko svojih predaka Knežića, pripadaju velikom bratstvu Mirilovića, koji su na prostore Hercegovine došli kao Rajkovići.

Predanje kaže da se devetoro braće Orlovića iz Riđana zbog krvi preseli na teritoriju Banjana, u selo Petroviće u Oputnoj Rudini, i tamo se prozvaše Rajkovići. Banjani su vrlo staro srpsko, dinarsko pleme Stare Hercegovine. Najstariji pomen Banjana je 1319 godina. Zauzimaju središnji prostor između Nikšića i Bileće - od vrhova planine Njegoš do rijeke Trebišnjice, odnosno do današnjeg Bilećkog jezera.

U Petrovićima su Rajkovići imali sukobe sa tadašnjim plemenima koja su oni zvali Vlasi, a to u stvari bijahu stara srpska plemena Lužani i Riđani. Predanje kaže da dođe do boja između Rajkovića i Vlaha i tu pogibe šest neoženjenih i jedan oženjen Rajković. Dvojica preživele braće sa udovom Anđelijom i njenom decom pobegoše iz Petrovića, bojeći se krvne osvete. Udova Anđelija naseli se u Dubočanima i 'njeni sinovi dobiše prezime po majci Anđeliji - Anđelići. Jedan brat se naseli u Vukodo, a drugi u Podprisoje, u Čepelicu. Leti su živjeli u Vukodolu (Mirilovići), a zimi su slazili u Podprisoje čepeličko gdje je bilo župnije. Pošto je porodica ojačala, podele se, jedan se naseli u Vukodo (Mirilovići), a drugi u Podprisoje. Ovi u Mirilovićima zovu se Kapori, a oni u Podprisoju Dželetovići.

Od Rajkovića potiče i familija Krulj a njihov rod su i Dende.

Rajkovića danas ima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, i to više nesrodnih zajednica, među katolicima, pravoslavcima i muslimanima. Hrvatska zajednica je najmanja a danas je prezime uobičajeno za pravoslavni živalj. Prezime je potvrđeno u 12. veku u Sanstefanskim, kasnije i u Dečanskim hrisovuljama, a od 15. veka pojavljuje se kao prezime u Dubrovačkoj Republici i Hercegovini. Prezime je bilo omiljeno kod starih bosanskih plemića. Kasnije su se neki od njih raseljavali pa ih danas ima na prostorima Krajine kao i u Lici. U Hercegovini danas postoji naselje Rajkovići koje je 1962. godine pripojeno mestu Krna Jela, nedaleko od Foče, a poznat je i toponim Rajković Selo u Lici.

Služili su kao oficiri u raznim delovima Vojne krajine i zbog vojničkih zasluga neki od njih dobili su plemstvo i grb.

U Hercegovini Rajkovića danas ima u Trebinju, Gacku, Nevesinju.


<< Orlovići Mirilovići >>

Imena dotPrezimena dotKontakt dotPočetak